Zakon o 2. tiru je nujno potreben

05 julija 2017
Zakon o 2. tiru je za Slovenijo nujno potreben

Državni zbor je referendum glede zakona o drugem tiru razpisal 24. septembra 2017. Odločitev je pravilna in poštena. O zakonu moramo odločiti čim prej, saj Slovenija potrebuje 2. tir. Tako za našo državo kot tudi za naše gospodarstvo je nujno, da se zakon o 2. tiru uveljavi.

Na včerajšnji seji Državnega zbora smo razpravljali glede odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača – Koper. Gospod Vili Kovačič je, seveda s pomočjo največje opozicijske stranke SDS, zbral zadostno število podpisov o razpisu referenduma o zakonu o drugem tiru. Zanimivo je, da se je stranka SDS v zbiranje podpisov vključila glede zakona o 2. tiru. Pred leti je namreč gospod Kovačič zbiral podpise za referendum glede projekta TEŠ 6. Glede projekta, za katerega v Državnem zboru danes teče preiskovalna komisija. Glede projekta, ki je bil izpeljan v času Janševe vlade. Zakaj SDS takrat ni podpirala in se aktivno vključila v zbiranje podpisov za referendum, kot je to storila pri zakonu o 2. tiru?

No, da ne zaidem preveč v zgodovino. Po nedavni anketi časnika Dela večina slovenskih državljanov ni dovolj dobro seznanjena z vsebino zakona o 2. tiru. Torej sploh ne vedo kakšen je namen referenduma. Na stojnicah pa so pobudniki referenduma ljudi nagovarjali oziroma jih zavajali s popolnimi nesmisli. Kot primer bom izpostavil famozni stavek, ki smo večkrat slišali tudi v parlamentu: ”Nočemo, da 2. tir postane novi TEŠ 6. Zato naj o zakonu o 2. tiru odloči ljudstvo na referendumu”. Poudariti moram, da 2. tir ne bo NIKOLI enak TEŠ 6, saj TEŠ 6 ni imel svojega zakona. Ravno zaradi slabe prakse TEŠ 6 smo sprejeli zakon, ki vsebuje številne varovalke, s katerimi bomo preprečili njegovo ponovitev. Naj v luči primerjave med 2. tirom in TEŠ 6 izpostavim še nekaj. Investicijo TEŠ 6 bomo finančno pokrili davkoplačevalci iz lastnih žepov. Na drugi strani pa je projekt 2. tira pod našo vlado zastavljen tako, da bo kar najmanj bremenil davkoplačevalce. In tukaj se lahko navežem na vprašanje smiselnosti datuma referenduma istočasno s predsedniškimi volitvami. Seveda bi v primeru, da bi se predsedniške volitve in referenduma izvedli na isti dan, prihranili stroške izvedbe referenduma. Vendar bi v tem primeru morali čakati do oktobra. S tem bi zavlačevali z odločanjem in tvegali izgubo evropskih nepovratnih sredstev za financiranje 2. tira.

Obžalujem, da se politika pri tako pomembnih odločitvah ne more poenotiti in delovati v korist državljanov Republike Slovenije. Pobudniki referenduma vseskozi ponavljajo, da podpirajo 2. tir, da ga Slovenija potrebuje, vendar ne pod to vlado. Za 2. tir, vendar pod drugo vlado. Menim, da imamo zdaj edinstveno priložnost, ki je ne smemo zamuditi. Pod drugo vlado bi bil projekt 2. tira bistveno dražji, v primerjavi s sedanjo možnostjo financiranja. Začasno vedno ostane trajno. Če bomo danes ”začasno ustavili” ta projekt, ga bomo zaustavili trajno.