Zakaj podpiram prihod Magne Steyr v Slovenijo?

09 junija 2017
Zakaj podpiram prihod Magne Steyr v Slovenijo?

Včeraj sem se v Mariboru udeležil javne razpravo z naslovom ‘Magna da ali ne?’, ki jo je organizirala medijska hiša Večer. Namen razprave je bil odgovoriti na nepojasnjena vprašanja v zvezi z bodočo tovarno. V medijih se namreč pojavljajo številne dezinformacije, zavajanja in neresnice, povezane s prihodom Magne v Slovenijo. In zakaj sam podpiram prihod Magne Steyr v Slovenijo?

Uvodoma bi želel omeniti visoko stopnjo brezposelnosti, s katero se Maribor z okolico že nekaj let sooča. S prihodom Magne Steyr bi delo v tej regiji dobilo približno 3000 ljudi. Res je, postopoma. V prvi fazi bi Magna zaposlila približno 400 ljudi. Za območje z visoko stopnjo brezposelnosti je to, vsaj po mojem mnenju, zelo spodbuden podatek. V kasnejših fazah pa bi se nato zaposlilo še dodatne delavce, skupaj bi končna številka znašala približno 3000 novih zaposlitev. Torej, naj ponovim: z Magno bi zagotovili približno 3000 novih delovnih mest. S tem mislim zgolj zaposlene v tovarni. Nova tovarna seveda pomeni več delovnih mest tudi v drugih panogah povezanih s tovarno – na primer podjetje, ki bo tovarno zgradilo; podjetje, ki bo delavcem priskrbelo oblačila, obutev ipd. Poleg tega bodo plače v Magni po vsej verjetnosti višje kot v okoliških tovarnah. In kaj to pomeni? Da bodo morali tudi drugi delodajalci dvigniti plače in postati konkurenčni.

Naj nadaljujem. Nasprotniki Magne glasno opozarjajo na okoljski vidik, kako naj bi postavitev nove tovarne (konkretno se očitki največkrat nanašajo na postavitev lakirnice) škodljivo vpliva na okolje. Seveda natančne napovedi obremenitve zraka zaradi  proizvodnje nove tovarne niso mogoče. Je pa zanimiv podatek iz nedavnega poročila o vplivih na okolje za industrijski obrat Magna Nukleus. Meritve, opravljene v sorodni Magnini tovarni, ki se nahaja v Gradcu, so namreč pokazale tri do petkrat nižje (!) koncentracije od tistih, ki so bile izmerjene v novomeškem Revozu. Ne vem, da kdo tako zavzeto nasprotuje tovarni Revoz, kot to počne proti Magni. Izpostavil bi še dejstvo, da ob postavitvi omenjene tovarne Magna v Gradcu avstrijski okoljevarstveniki z njo niso imeli problemov. Omeniti velja še, da je Magna 100 odstotno zavezana okoljski odgovornosti. Gre torej tukaj resnično za skrb za okolje ali zgolj za politične manipulacije, nabiranje političnih točk in rušenje pomembnega projekta, za katerega ima velike zasluga vlada dr. Mira Cerarja? Kakor koli, v kolikor bo nasprotnikom uspelo in se bo investitor odločil, da tovarne ne bo zgradil v Sloveniji, bodo na koncu na slabšem naše državljanke in državljani.

Nasprotniki večkrat poudarjajo tudi, da bomo zaradi zaradi Magne kakovostno, rodovitno zemljo vzeli kmetom. Na tej točki moram poudariti, da je bil skoraj z vsemi lastniki tamkajšnjih zemljišč sklenjen dogovor, ostali so le še trije lastniki. Verjamem, da se tudi za njih našla ugodna in sprejemljiva rešitev.

Za zaključek želim poudariti, da želimo Magno Steyr v Slovenijo pripeljati za ljudi. Z novo tovarno bomo spodbudili gospodarsko rast in zaposlovanje naše države ter zagotovili skladen regionalen razvoj. Kot Ljubljančan močno podpiram prihod Magne, saj to ne bo prineslo pozitivnih posledic le za tamkajšnjo regijo, temveč za Slovenijo kot celoto, tudi za Ljubljano. Dejstvo, da želi Magna novo tovarno odpreti prav v Sloveniji nam mora biti v ponos. Dokazali smo, da smo zaupanja vredna država ter da imamo usposobljen kader, ki ga tuji investitorji iščejo. Dobili bomo nova, kakovostna delovna mesta. In tega ne smemo zavreči zaradi takšnih ali drugačnih interesov nekaterih posameznikov. Zato podpiram prihod Magne Steyr v Slovenijo.