Vodstvo UKC je potrebno zamenjati

09 novembra 2017
Za razmere v UKC Ljubljana mora odgovarjati celotno vodstvo

Podpiram odločitev Vlade Republike Slovenije za zamenjavo še treh članov Sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ter odločitev ministrice za zdravje, ki bo od članov Sveta zahtevala, naj na nujni seji odločajo o odgovornosti vodstva za razmere na otroški kardiologiji.

Glede razmer na otroški kardiologiji UKC Ljubljana smo poslanke in poslanci razpravljali tudi na včerajšnji seji Odbora za zdravstvo. Ko o določeni problematiki začne razpravljati politični organ, vemo, da obstaja resen problem, in da določeni organi niso opravili svojega dela. Razmere na omenjenem področju so absolutno nesprejemljive in več kot jasno je, da so vodstvu UKC ušle izpod nadzora. Seveda je sklic včerajšnje seje tudi poskus obračunavanja nekaterih političnih strank z ministrico za zdravje in predsednikom vlade.

Zaradi nekaj posameznikov, zaposlenih v UKC, ki svojega dela ne opravljajo dobro, je okrnjen ugled celotnega UKC, tudi zdravstvenega osebja. Tako poročajo novinarji, kar pomeni, da državljanke in državljani na takšen način dojemajo razmere v UKC. In na tej točki je popolnoma nekorektno, da vodstvo UKC za to krivi novinarje. Novinarji zgolj opravljajo svoje delo. Sam menim, da UKC v glavnem deluje dobro. Se pa zatakne pri vodstvu UKC: Svet zavoda ni opravil svoje naloge – že zdavnaj bi namreč moral razrešiti celotno vodstvo UKC. Vendar ga ni. Zaradi slabega vodenja je v javnosti upadlo zaupanje v delovanje javnega zdravstvenega sistema.

Kot nekdanji član Sveta zavoda, ki zelo dobro pozna delovanje UKC, menim, da bi bilo najprej potrebno razrešiti strokovno direktorico, go. Marijo Pfeifer. Kot strokovna direktorica bi morala namreč poskrbeti, da bi se problemi, s katerimi se sooča UKC, rešili interno. In ne da posamezniki medijsko obračunavajo med seboj. Javno obračunavanje ne meče le slabe luči na celoten UKC, temveč lahko tako posamezniki izrabljajo probleme UKC za namene političnega tekmovanja pol leta pred volitvami.

Poleg tega bi bilo po mojem mnenju potrebno zamenjati tudi generalnega direktorja UKC, gospoda Andreja Kopača. Kot član Sveta bi storil vse, da bi prepričal ostale člane za njegovo razrešitev. Argumentov je, na podlagi zakonskih podlag, za njegovo razrešitev, več.

 

Seja odbora za zdravstvo