Sprejeto končno poročilo preiskovalne komisije Državnega zbora, ki je preiskovala sume pranja denarja v NLB in NKBM

24 maja 2018
Sprejeto končno poročilo preiskovalne komisije Državnega zbora, ki je preiskovala sume pranja denarja v NLB in NKBM

Poslanci smo na današnji 65. izredni seji Državnega zbora potrdili končno poročilo Preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, jedrske proliferacije ter financiranja aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v NLB d.d. ter domnevnega pranja denarja v NKBM d.d.

Kot predsednik preiskovalne komisije sem zadovoljen, da je komisija sedem let po aferi Farrokh in z njim povezanih gospodarskih subjektov uspela razčistiti sumljive transakcije, ki so potekale preko NLB.  Komisija je ugotovila, da so za dopustitev tega dejanja odgovorni nekdanji guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, nekdanji minister za finance France Križanič in nekdanji minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar ter nekdanji premier Borut Pahor. Sistem nadzora je torej po ugotovitvah komisije odpovedal. V primeru NKBM preiskovalna komisija svojega dela ni končala, je pa Državni zbor potrdil njen predlog, da naslednji sklic parlamenta nadaljuje to preiskavo, saj tudi v tem primeru obstajajo sumi pranja denarja, pa tudi davčne utaje, zlorabe položaja in zaupanja ter napeljevanje k ponarejanju listin.

Današnja razprava je v resnici pokazala, da končno poročilo odraža določene nove ugotovitve. Večina poslanskih skupin je v svojih stališčih opozorila, da je potrebno sprejeti določene ukrepe zato, da lahko preprečimo, da bi se kaj podobnega lahko zgodilo tudi v prihodnosti. Predvideval sem, in sem hkrati tudi zadovoljen, da je bilo samo pri eni poslanski skupini opaziti, da v resnici niso zadovoljni s poročilom in za tega posledično tudi niso glasovali. Seveda, saj ne živimo v državi enoumja in tudi ne pričakujem, da bodo vsi za vse in vsi za takoj, ko nekdo nekaj predlaga. Me pa kljub temu veseli, da je različna paleta – politična paleta, seveda – sprejela način razmišljanja, da so potrebne spremembe, in predvsem razmišljanja, da se taka dejanja prepreči, tudi zaradi varnosti in nenazadnje, zaradi ugleda Republike Slovenije.