13 junija 2017
Sodelovanje politikov in nevladnikov mora temeljiti na dialogu

Na povabilo Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), sem se v sredo, 7.6.2017 udeležil zaključne debate z naslovom Kako se pogovarjati s politiko. Debata, ki jo je vodil Marcel Štefančič, je bila del letošnje nacionalne nevladniške konference, ki jo je organiziral CNVOS. Osrednja tema konference so bile dobre prakse komuniciranja, med ljudmi, mediji, donatorji in tudi politiki.

Kot sem v razpravi izpostavil, me je vsaka ideja in pobuda nevladnikov, ki je temeljila na dobrih argumentih in izvedljivosti, vedno prepričala. Sem pa kot ključen problem med nevladnim sektorjem in politiko v razpravi poudaril pogosto prepozen angažma nevladnikov za določene teme.  Ravno tako sem opozoril, da se politika na pobude nevladnikov ne odziva, če se politiko takoj postavi pred dejstva, oziroma, ko dialog zamenja pogojevanje, izsiljevanje in diskreditacija. Nevladnikom sem predlagal, da v predvolilnem času, ko se pišejo politični programi, navežejo stike s politiko in ji prenesejo svoje ideje, ki bodo v najboljšem scenariju vključene v koalicijsko pogodbo.

Ključno je namreč, da tako politiki kot nevladniki poiščejo somišljenike ter svoje ideje na argumentiran način prenesejo naprej. Le ob dobro vzpostavljenem dialogu z nevladniki ter obratno, lahko gradimo pravo politiko, in ob zavedanju, da politika ne more reševati samo parcialnih problemov, ampak mora k reševanju problematik pristopiti celovito.

Debata je bila v živo predvajana na MMC RTVSLO, ogledate pa si jo lahko tudi na spodnji povezavi.

Oddajo si lahko ogledate na tej povezavi