S spremembo zakona o političnih strankah za ureditev sankcije politični stranki, ki je odgovorna za določen prekršek

07 februarja 2018
S spremembo zakona o političnih strankah za ureditev sankcije politični stranki, ki je odgovorna za določen prekršek

Skupaj s poslankami in poslanci SMC smo v zakonodajni postopek vložili Predlog sprememb zakona o političnih strankah. Novela predvideva spremembo  napake, do katere je prišlo v prejšnjem mandatu, ko zaradi zamenjave členov ob spremembi zakona leta 2014, politični stranki sploh ni mogoče izreči kazni odtegnitve pol- ali enoletnega financiranja. Dolžnost vsakega poslanca, poslanske skupine in tudi politične stranke je, da ob ugotovljeni napaki, le to popravi. To je tudi edini razlog, da smo se v SMC odločili vložiti novelo zakona političnih strankah. Res je, da skoraj štiri leta te napake nismo opazili, saj se do sedaj s tem problemom nismo soočili. Šele ob spornem najemu kredita SDS v mesecu januarju smo ponovno preučili zakon in opazili nepravilnost. Ne morem si predstavljati, da politične stranke v Sloveniji sicer so za nadzor, vendar brez kazni.

S predlagano spremembo zakona želimo urediti sankcijo za izgubo pravice do javnih sredstev oziroma zmanjšanje teh sredstev politični stranki, ki je odgovorna za določen prekršek. Spremembo zakona je potrebno sprejeti čimprej, še pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami, saj lahko v nasprotnem primeru, politične stranke delajo marsikaj, pa za to niso kaznovane.

Pričakujem, da bodo politične stranke dojele, da je popravek zakona nujno potreben in to že pred prihajajočimi volitvami. Skrajšani postopek, po katerem se bo novela obravnavala, je namenjen predvsem temu, da lahko zakon sprejmemo pred volitvami, pred odprtjem volilnih računov političnih strank, ko se dogajajo največji finančni premiki. Žal je večina poslanskih skupin nasprotovala obravnavi zakona po skrajšanem postopku, zaradi česar vse parlamentarne politične stranke, ki niso podprle obravnave zakona o političnih strankah po skrajšanem postopku, sprašujem ali gre za nerazumevanje kaj zakon sploh ureja ali za izrazito preračunljivo zavlačevanje postopka iz jasnih ciljev, tj., da se spremembe ne uveljavi?