Predlog zakona o lekarniški dejavnosti

06 oktobra 2016
Predlog zakona o lekarniški dejavnosti

Poslanec Jani Möderndorfer je glede današnje obravnave predloga zakona o lekarniški dejavnosti dejal, da ima Ministrstvo za zdravje po njegovem mnenju z omenjenim zakonom dobre namene in da bo tudi sam naredil vse, da predlog zakona do obravnave na seji Državnega zbora spremenijo tako, da bo dober za vse vpletene. Prepričan je, da tako kot on zaupa ministrstvu, tudi ministrstvo zaupa poslancem, ki zadnji odločajo o tem, kaj je prav in kaj ne.

“Področje lekarniške dejavnosti ni bilo urejeno že od leta 1992, zato razumem, da se nekateri bojijo sprememb in izboljšav. Ampak vsi se predobro zavedamo, da so spremembe potrebne in v mnogih primerih tudi edino gonilo napredovanja nekega področja. Predlog zakona izboljšuje urejenost področja lekarniške dejavnosti, odpravlja sive cone in predvsem prinaša več pozitivnih učinkov za slovenske bolnike. Argumenti, da je zakon neustaven, neusklajen s stroko in koalicijskimi partnerji, so neutemeljeni. Dopolnila k zakonu, ki odgovarjajo na večino oziroma na vse očitke, so pripravljena, vendar zaradi predlaganih sklepov niti niso bila obravnavana,” je povedal poslanec.

Poudaril je, da so znotraj lekarniške dejavnosti različni interesi, vrti se veliko denarja, zato je marsikomu v interesu, da se na tem področju nič ne spremeni. Izpostavil je tudi nekaj pripomb k trenutnem predlogu zakona. Po njegovem mnenju je s ciljem pocenitve zdravil monopole potrebno ukinjati, ne pa jih vzpostavljati. “Prav tako ne vem, zakaj bi zgolj lekarne imele možnost, da jih vodi le strokovna oseba. Takšna merila bi bilo potem potrebno vzpostaviti na vseh področjih,” je dejal. Med ključnimi pripombami je izpostavil še vprašanje obveznega članstva v lekarniški zbornici in kot zmotno označil stališče, da zbornica ne bo preživela brez obvezne članarine. Je pa jasno poudaril stališče, da ne podpira ukinitve vertikalnih povezav. Po njegovem prepričanju gre pri tem namreč za spodbujanje novega monopola dveh podjetij v Republiki Sloveniji.