Kaj pomeni današnja obstrukcija Odbora za notranje zadeve za nadaljnje finančno delovanje strank

23 aprila 2018
Poslanci SDS, SD, DeSUS, NSi in NP preprečili transparentnost finančnega delovanja političnih strank

V Državnem zboru je propadel še zadnji poskus pred parlamentarnimi volitvami, da bi poslanci uredili transparentnost finančnega delovanja političnih strank. S tem namenom sem s podporo poslanske skupine že februarja v zakonodajni postopek vložil novelo zakona o političnih strankah. Z novelo zakona bi uredili sankcijo za izgubo pravice do javnih sredstev oziroma zmanjšanje teh sredstev politični stranki, ki je odgovorna za določen prekršek. V kolikor to ni urejeno, lahko politične stranke s finančnega vidika delajo marsikaj, pa za to niso kaznovane. S takšno prakso se soočamo danes.

Obravnava novele zakona o političnih strankah je bila predvidena na današnji seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki pa so jo poslanci poslanskih skupin SDS, SD, DeSUS, NSi ter nepovezani poslanci (NP) obstruirali in tako preprečili nadaljnjo obravnavo zakona. Očitno je, da so to storili z namenom, da bodo njihove stranke še naprej imele podlago za nezakonito finančno poslovanje ter bodo lahko razpolagale tudi z denarjem dvomljivega izvora. Naj spomnim na sumljivo posojilo, ki ga je najela stranka SDS na začetku letošnjega leta. Žalostno je, da menijo, da so z vračilom posojila rešili vse težave ter popravili nastalo škodo. Vprašanje, od kje je denar prišel, namreč še vedno obstaja.

Poslanci bi se morali udeležiti sej tako delovnih teles kot tudi plenarnih zasedanj Državnega zbora, to je namreč njihova služba. Kolega Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD je danes dejal, da parlament v tem trenutku ni več legitimen. Tu pa se zastavi vprašanje, zakaj torej še vedno prejema plačo?

Sprašujem se, kje je iskrenost večine političnih strank: vstopamo namreč v predvolilno obdobje, politične stranke bodo v svojih kampanjah skušale predstaviti svoje programe, kako bodo delovale v dobro naše države. Žal pa ne bodo omenile kaj so storile zase – dopustile so neurejeno financiranje političnih strank tudi v bodoče.

Več o noveli zakona o političnih strankah

Obstrukcija poslancev SDS, SD, DeSUS, NSi in NP na seji Odbora za notranje zadeve

»V Državnem zboru je propadel še zadnji poskus pred parlamentarnimi volitvami, da bi poslanci uredili transparentnost finančnega delovanja političnih strank.« Poslanec @Jani Möderndorfer, Stranka SMC, se je v izjavi za medije odzval na obstrukcijo poslancev SDS, SD, DeSUS, NSi in nepovezanih poslancev na 68. nujni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, s katero so preprečili nadaljnjo obravnavo novele zakona o političnih strankah. Več: https://www.strankasmc.si/odziv-poslanca-moderndorferja-na-obstrukcijo-poslancev-sds-sd-desus-nsi-in-np-seje-odbora-za-notranje-zadeve/

Objavil/a Stranka SMC dne 23. april 2018