Omejevanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov

01 februarja 2017
Omejevanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov

Z ukrepi, ki jih prinaša Predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov lahko dolgoročno zelo učinkovito skrajšujemo čakalne dobe ter dvignemo kvaliteto zdravja slovenskemu narodu.

To so ukrepi, ki na dolgi rok učinkujejo!

Prepričan sem, da mladostnik, ki prižge cigareto niti približno ne ve kaj ga čaka v nadaljnjih letih. In kaj ga čaka po dolgotrajnem, težkem postopku prenehanja kajenja. In nas poslance kot predstavnike ljudstva, mora to zelo skrbeti. Skrbeti predvsem zato, ker govorimo o prebivalstvu kot naši največji vrednoti. Naša skrb mora biti usmerjena v zdravo prebivalstvo. S tem bomo posledično imeli tudi manj stroškov z zdravljenjem in z vsemi posledicami, ki zaradi kajenja nastanejo. Pomembno pa je, da nekaj naredimo tudi za skupino ljudi, ki že kadi in jim pomagati, da lahko ubežijo tej zgodbi.

Glede sporne uvedbe enotne embalaže menim, da je privlačna embalaža zelo učinkovit način privabljanja novih, predvsem mlajših kupcev. Zaradi tega je potrebno uvesti enotno embalažo, ki bo ljudem neprivlačna in bo tako pripomogla k zmanjšanju kajenja, predvsem pa zaščitila nove generacije pred marketinškimi prijemi tobačne industrije. V zadnjih nekaj desetletjih namreč ljudje postajamo vse bolj ozaveščeni o škodljivosti tobačnih izdelkov, zaradi česar tobačna industrija vse svoje napore vlaga v to, da ostane na trgu in pritegne ljudi, da bi še naprej uživali omenjene izdelke.

S Predlogom zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki smo ga potrdili na današnji seji Odbora za zdravstvo,  se ureja oglaševanje, promocija in sponzoriranje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov. Z zakonom bo regulirana tudi prodaja oziroma omejitev prodaje omenjenih izdelkov, vključno z uvedbo dovoljenj za prodajo teh izdelkov. Zakon prinaša tudi popolno prepoved oglaševanja, razstavljanja in promocije tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, uvaja dovoljenje za prodajo omenjenih izdelkov. Jasneje bo definiran zaprti prostor, prepovedana bo uporaba in prikazovanje tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov v okviru televizijskih vsebin ter javnih nastopov, namenjenih mlajšim od 18 let. Obravnava elektronskih cigaret pa bo izenačena z ostalimi tobačnimi izdelki, z zakonom pa bo prepovedano tudi kajenje v vozilih v prisotnosti mladoletnih oseb.