janim-Odziv-na-vcerajsnje-informacije-o-tem-da-pranja-denarja-in-financiranja-terorizma-prek-NLB-ni-bilo

26 oktobra 2017
Odziv na informacije, da pranja denarja in financiranja terorizma prek NLB ni bilo

Komercialna televizija POP TV je včeraj poročala o ugotovitvah Uprave kriminalistične policije, da pranja denarja in financiranja terorizma prek naše največje državne banke NLB ni bilo. Po poročanju televizije namreč ni podatkov, da bi milijonske transakcije iranskega državljana pomenile kaznivo dejanje. Podatkov o tem, da bi Iranec storil kakšno kaznivo dejanje iz katerega bi izviral denar, ki ga je prejemal na račune NLB v Slovenijo, naj ne bi bilo.

Dejstvo, da preiskava ni ugotovila pranja denarja prek NLB, me je kot predsednika preiskovalne komisije, ki preučuje politično odgovornost glede omenjenih dejanj, izjemno presenetilo. Indici in dokazi, s katerimi razpolagamo v Državnem zboru, namreč več kot jasno govorijo, da je šlo za pranje denarja.

Naj omenim, da policija preiskave tega področja v letih 2008 do 2010, ni komentirala. Še več, o preiskavi oziroma o tem, kaj se se je dogajalo, ni obvestila niti državnega tožilstva. Danes, ko je v teku predkazenski postopek pod vodstvom državnega tožilstva, pa je Uprava kriminalistične policije izredno nenavadno komentirala omenjeno zadevo. Ob tem, da preiskava sploh še ni končana!

Na podlagi podatkov, s katerimi razpolagamo v Državnem zboru, lahko trdim, da obstaja podlaga za ugotavljanje politične odgovornosti glede domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma prek NLB. Ne nazadnje smo tudi poslanke in poslanci potrdili Vmesno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi v zadevi »Farrokh«, Posebno poročilo v zadevi proliferacija, pranje denarja in financiranje terorizma – primer Farrokhzadeh in NLB ter Ugotovitve Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, da obstajajo indici, da je v NLB med leti 2008 in 2010 v NLB prišlo do pranja denarja.