Teorija spola: izmišljen pojem. Kdo in zakaj si ga je izmislil?

28 aprila 2017
Kdo in zakaj si je izmislil teorijo spola

V Državnem zboru ob obravnavi določenih tematik večkrat naletimo na razprave o t.i. teoriji spola. Ta teorija naj bi temeljila na tem, da se ljudje rodimo nevtralnega spola – torej ne kot moški oziroma ženske – spol pa nam kasneje določita vzgoja, ki smo jo deležni in okolje, v katerem živimo. Vendar pa je potrebno takoj poudariti, da teorija spola ne obstaja. Gre za relativno nov pojav, ki ga lahko označimo kot nekakšno teorijo konservativnih organizacij z močno podporo in angažmajem rimokatoliške cerkve. Z opozarjanjem na to ”teorijo” želijo posamezniki podpreti, promovirati in aktivirati predvsem antifeministična in protihomoseksualna gibanja.

Sam teorijo spola odločno zavračam. Gre za popolnoma izmišljen pojem, ki si ga je izmislila skupina posameznikov, ki želi vnaprej nekoga diskvalificirati zgolj zato, ker sama nima pravih argumentov. Ti posamezniki želijo pojem uvesti zgolj z enim samim aktivističnim namenom: prikazati namen feminističnih in gejevskih skupnosti po uveljavitvi svojega interesa z nekakšnem posebnim izobraževanjem, t.i. teorijo spola. Zagovorniki te ”teorije” pod pretvezo zaščite otrok in ohranjanja tradicionalnih družinskih vrednot zlorabljajo terminologijo sociologije s področja enakosti spolov. Podporniki omenjene teorije, tudi nekateri poslanci, opozarjajo na nevarnost tega, saj da bodo predvsem otroci podlegli tem vplivom.

Primarni namen gibanj, ki opozarjajo na teorijo spola in njeno ”nevarnost”, je vplivati na javno mnenje in doseči družbene spremembe skozi spremembo zakonodaje, ki se nanaša na pravice žensk in spolnih manjšin. Poleg tega želijo v izobraževalni sistem vnesti tudi krščanske konservativne vrednote.

Nemška sociologinja Gabrile Kuby, ena izmed glavnih ideologinj teorije spola trdi, da so cilji te teorije zmanjšati rodnost, uničiti fenomen družine ter izničiti ”naravne razlike” med moškim in žensko. Po njenem mnenju gre za nekakšno globalno zaroto mednarodnih finančnih in političnih organizacij, ki omenjene cilje skušajo doseči z zavzemanjem za pravico žensk do splava, s kontracepcijo ter z vsiljevanjem LGBT agende.

Gibanja, ki priznavajo teorijo spola in opozarjajo na njeno ”nevarnost” postajajo globalni fenomen. Zagon dobivajo tudi v evropskih državah, vključno s Slovenijo. Pri nas gre predvsem za posameznike zbrane okrog novoustanovljene stranke Gibanje za otroke in družine (GOD), Zavoda za kulturo življenja (spletni portal 24.kul) ter Zavoda Iskreni.net.

V vseh državah, kjer se ta teorija razvija, želijo posamezniki z namerno uporabo dezinformacij in urbanih mitov s skrbno načrtovanimi retoričnimi strategijami mobilizirati množice in jih ”ozavestiti” o nevarnosti tega izmišljenega pojma. V vseh teh državah aktivisti uporabljajo teme kot so status istospolnih skupnosti, zakonodaja o nasilju v družini in nad ženskami, pravica do splava ipd. V sklopu tega nastajajo novi mediji, spletni portali, prihaja do protestov. Pri tem gre za spogledovanje z odkrito homofobijo in rasizmom.