Izstop iz poslanske skupine in stranke Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB)

21 septembra 2015
Izstop iz poslanske skupine in stranke Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB)

Lahko bi ostal vodja poslanske skupine in se delal, da je vse v najlepšem redu, ampak tega osebno nisem mogel sprejeti

Poslanec je v intervjuju za časnik Delo spregovoril o svojih odločitvah za izstop iz poslanske skupine in stranke Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB), o odnosih z bivšo predsednico vlade in predsednico stranke ZaAB, Alenko Bratušek in z županom Mestne občine Ljubljana, Zoranom Jankovićem.

Kot je poslanec dejal v intervjuju, je bila odločitev o izstopu iz ZaABa in poslanske skupine posledica niza dogodkov. “Začelo se je s svetom stranke novembra lani, kjer smo v resnici odločali, ali bomo barko obrnili v pravo smer, opravili resen premislek in naredili korak naprej. Predsednica stranke je to možnost imela in je ni izkoristila,” je pojasnil. Kot je dejal, se je za izstop odločil ob spoznanju, da jesenskega kongresa stranke ne bo. S tem je prišel do spoznanja, da politika stranke ostaja še naprej enaka.

Dejal je, da je Alenka Bratušek z naznanitvijo kandidature za evropsko komisarko po zmagi na državnozborskih volitvah, presenetila skoraj vse člane njene stranke. “Zmagati na volitvah in nato zgolj 14 dni zatem povedati, da zapuščaš Slovenijo, s tem pa dejansko poveš, da te stranka ne zanima več, se mi zdi skrajno neodgovorno do volivcev, ki so podprli stranko na volitvah. S tem je vsem v stranki tudi dovolj jasno sporočila – znajdite se,” je povedal poslanec. V stranki so se nato dogovorili, da v kolikor se je Bratuškova odločila za kandidaturo za evropsko komisarko, potem naj odstopi kot predsednica stranke, vendar do tega ni prišlo. To pa je vodilo tudi do izstopa poslanca Petra Vilfana iz stranke in kasneje še iz poslanske skupine. Kot je še dejal poslanec Möderndorfer iz stranke že prej ni izstopil, saj je želel, da poslanska skupina ostane enotna. “To ni uspelo in zgodba se je začela sesedati. Lahko bi ravnal oportunistično, ostal vodja poslanske skupine, gledal stran in se delal, da je vse v najlepšem redu, ampak osebno tega nisem mogel sprejeti. Sodelovati pri projektu, ki ga ni več, enostavno ni bilo več mogoče,” je pojasnil. Dodal je, da so mnogi preračunavali, da bo kot vodja poslanske skupine v njej vztrajal do konca, saj bi mu bilo tako lažje.

“Ne le, da imam sedaj nižjo plačo, prav tako nimam več strokovnih sodelavcev, administrativne pomoči, ne morem več sodelovati na kolegijih državnega zbora. Vsa ta izguba ni primerljiva s tem, da ne morem več početi nečesa, s čimer se ne strinjam več,” je pojasnil.

Nadalje je povedal, da je kot opozicijski poslanec v tem mandatu podprl 90 odstotkov zakonskih pobud, predlaganih s strani vlade Mira Cerarja. “Vem, da so bile te pobude nujno potrebne. Takšni drži se reče konstruktivna opozicija in to je moj smisel dela,” je dejal.

V nadaljevanju intervjuja se je poslanec dotaknil tudi namigovanj o vstopu v poslansko skupino Stranke modernega centra (SMC) in dejal, da so pogovori, ki jih je imel s predsednikom SMC, zaupne narave in bodo takšni ostali tudi v prihodnje. “Danes sem nepovezani poslanec in verjamem, da bom lahko dobro sodeloval s poslansko skupino SMC. Enako velja za poslanski skupini SD in Desus, Združeno levico, če bo treba, tudi z NSi, za eno stranko pa vem, da z njo nikoli ne bom mogel dobro sodelovati,” je povedal.

Glede odnosov z ljubljanskim županom je dejal, da Zorana Jankovića še vedno ceni kot človeka, kot strokovnjaka na svojem področju ter kot župana, ne glede na trenutne slabe odnose. “Ko sva sodelovala, sva sodelovala izredno dobro. Lagal bi, če ne bi rekel, da je najino poklicno sodelovanje preraslo v osebno prijateljstvo,” je pojasnil. “Zoran Janković je danes prepričan, da sem ga pustil na cedilu, ker sem se postavil na stran Alenke Bratušek. Postavil sem se na stran političnega razuma,” je še povedal.

Kot neodvisni poslanec bo svoje delo usmeril predvsem v teme, s katerimi se do sedaj ni mogel ukvarjati. “Ostajam liberalec s socialnimi vrednotami, za te pa je v Sloveniji še čas in prostor,” je pojasnil.

Celoten intervju