Interpelacija zoper ministra Klemenčiča vsebinsko prazna

17 novembra 2017
Interpelacija SDS zoper ministra Klemenčiča vsebinsko prazna

Interpelacija zoper ministra za pravosodje, mag. Gorana Klemenčiča, je že 10. interpelacija v trenutnem mandatu. Večino interpelacij, uperjenim proti ministrom iz kvote SMC, je seveda vložila Slovenska demokratska stranka (SDS). Rekli bi lahko, da je omenjena stranka že pravi »interpelacijski strokovnjak«. Kljub temu pa osebno menim, da je interpelacija zoper Klemenčiča napisana izjemno slabo. Pravzaprav je vsebinsko prazna. Odraža zgolj neke frustracije SDS, ki jih čutijo do ministra.

Dotaknil se bom zgolj enega vidika interpelacije in sicer obtoževanj glede preteklega dela ministra. Naj začnem na začetku. Po Ustavi Republike Slovenije lahko »najmanj deset poslancev sproži v državnem zboru interpelacijo o delu vlade ali posameznega ministra.« (Ustava Republike Slovenije, 118. člen). Člen govori, da je interpelacija lahko sprožena zgolj zoper vlado ali posameznega ministra. Interpelacija pa velja zgolj za obdobje delovanja ministra (oziroma vlade) in ne za njegovo preteklo delovanje, na primer na KPK.

Zanimivo, da so predlagatelji interpelacije na to pozabili. Ministra Klemenčiča nikakor ne morejo interpelirati zaradi njegovega delovanja pred nastopom te funkcije. Smo pa v Državnem zboru dobrih 10 ur večinoma poslušali očitke ravno o tem.

V kolikor predlagatelji menijo, da minister ni primeren za svojo funkcijo, bi ga lahko interpelirali veliko prej. Ta Vlada namreč deluje že dobra tri leta. Zakaj so torej čakali tako dolgo? Odgovor je seveda jasen. Čakali so pravi trenutek, saj že počasi začenjajo predvolilno kampanjo za prihodnje volitve. In to je bila tudi interpelacija ministra za pravosodje. Zgolj predvolilni instrument.

Vesel sem, da smo poslanci interpelacijo zavrnili z absolutno večino vseh poslancev Državnega zbora. Minister dela zelo dobro, na področju pravosodja so bili v času njegovega mandata storjeni pomembni koraki, ki prispevajo k boljšemu delovanju pravosodja. O njegovih dosežkih bi še lahko našteval, vendar so bili ti danes večkrat poudarjeni.

Vem, da bo minister tako dobro deloval tudi v bodoče. Pri njegovem nadaljnjem delovanju mu želim veliko uspeha in mu čestitam za uspešno prestano interpelacijo!