Državni zbor ni prostor za politično zatočišče

14 novembra 2017
Državni zbor ni prostor za politično zatočišče

Po medijskem poročanju o deportaciji sirskega begunca Ahmada Šamija, ki je včeraj pretreslo Slovenijo, se je danes Državni zbor (ponovno) spremenil v politično prizorišče pred volitvami. V slovenski politiki je žal že postala praksa, da skušajo nekatere politične stranke na primeru nesrečnih zgodb ljudi nabirati politične točke. Ko to počnejo opozicijske stranke, to sploh ni več neobičajno ali nenavadno, saj smo se tega skozi leta že nekako privadili. Izjemno nenavadno je takšno početje enega izmed poslancev koalicijske stranke. Vsaka izmed koalicijskih strank ima (za razliko od opozicije) namreč dostop do vseh informacij, s katerimi razpolaga vlada. Ravno zaradi navedenega sem izjemno presenečen nad današnjimi dejanji predsednika parlamentarnega odbora za pravosodje, ki se sam sicer večkrat sklicuje na pravni red naše države. Danes pa je na to nekako pozabil.

Naj poudarim, da je Državni zbor zakonodajna veja oblasti in nikakor ni in ne sme postati prostor za politično zatočišče in politično zlorabo nesrečnih zgodb ljudi! Nikakor ne dopuščam, da Državni zbor postane cirkus, t.i. Big Brother, za posamezne politične akcije in nabiranje političnih točk.

Izgovor, da so posamezni poslanci gospoda Šamija danes pripeljali v Državni zbor, češ, da politični azil zjutraj ni vedel oziroma bil seznanjen z odločitvijo in bi v Državnem zboru zaščitili gospoda, je zelo slab. Posebej, ker je v to vpleten eden izmed koalicijskih poslancev, ki bi lahko prek svojega predsednika (člana vlade) takoj preveril, tako pri predsedniku vlade kot tudi pri ministrici za notranje zadeve ali je temu res tako ali ne. Kot je videti, je imel nekdo svoj načrt in agendo že vnaprej pripravljeno, že en dan pred tem.

Bistveno pri zgodbi gospoda Šamija je torej, da se je predsednik vlade po preučitvi vseh pravnih in drugih okoliščin tega primera odločil ustaviti postopek vrnitev na Hrvaško, vlada pa bo dotičen primer obravnavala na eni izmed svojih naslednjih sej. Postopek deportacije je torej ustavljen, vlada bo o tem razpravljala. Je bil današnji cirkus torej resnično potreben?