Država mora zagotoviti enakovreden položaj gluhih in naglušnih v naši družbi

11 maja 2018
Država mora zagotoviti enakovreden položaj gluhih in naglušnih v naši družbi

Če smo včasih govorili, da je gluhota ena izmed najtežjih oblik invalidnosti, lahko v 21.stoletju trdim, da smo za gluhe delno poskrbeli. Za naglušne še ne dovolj, ki so danes, žal, še bolj nevidni. Ti ljudje za razliko od gluhih, ki jih zaznamuje poseben jezik ali tolmač, svoj aparat v večini primerov še vedno skrivajo za ušesi ali dolgimi lasmi.

Če je za gluhe in naglušne izziv, da si priborijo svoje pravice in potrebe, je za državo obveza, da poskrbi, da slednji postanejo enakovredni v naši družbi.

Danes sem nagovoril udeležence mednarodne konference naglušnih IFHOH z naslovom “Dostopnost odstrani vse ovire”. Odlična organizacija je bila v tokratni glavni vlogi Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Danes sem nagovoril udeležence mednarodne konference naglušnih IFHOH z naslovom "Dostopnost odstrani vse ovire". Odlična organizacija je bila v tokratni glavni vlogi Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Če smo včasih govorili, da je gluhota ena izmed najtežjih oblik invalidnosti, lahko v 21.stoletju trdim, da smo za gluhe delno poskrbeli. Za naglušne še ne dovolj. Žal, so danes naglušni še bolj nevidni. Če je za gluhe in naglušne izziv, da si priborijo svoje pravice in potrebe, je za državo obveza, da poskrbi, da slednji postanejo enakovredni v naši družbi.

Objavil/a Jani Möderndorfer dne 11. maj 2018