Burka z burkami, nikabi in najbolj pošteno stranko na svetu

05 decembra 2015
Burka z burkami, nikabi in najbolj pošteno stranko na svetu

Poslanska skupina SDS je pripravila predlog sprememb zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim bi prepovedali nošenje burke in nikaba na javnih mestih v Sloveniji. Razloge za slednje spremembe utemeljujejo iz kulturnih in varnostnih razlogov.

Opozoriti velja, da je Francija že davnega leta 2010 v času vladavine konservativnega predsednika Nicolasa Sarkozya sprejela ti. Zakon o prepovedi zakrivanja obraza. In da so omenjenemu zgledu kasneje sledili tudi v nekaterih drugih državah članicah EU. Prepoved ima npr. uzakonjeno tudi npr. Belgija.

SDS in Janez Janša sta se kljub temu, da prepoved nošenja burke in nikaba v nekaterih državah članicah velja že 5 let, odločila za prepoved v času, ko se zaradi begunske krize in nedavnih terorističnih napadov v Parizu v javnosti sproža islamofobija in javnomnenjsko podporo pridobivajo desno usmerjene politične stranke, ki v zvezi z islamom širijo populizem in demagogijo.

Dejanje SDS in Janeza Janše ocenjujem kot politično oportuno in populistično, saj je po moji oceni vzpodbujena zgolj zaradi rasti javnomnenjske podpore SDS.

Poleg tega se SDS z navajanjem kulturnih razlogov, čeprav zatrjuje, da gre za stranko ki temelji na laicizmu, postavlja na stališče, da so temeljne evropske in slovenske vrednote krščanske in da je multikulturalizem za evropsko in slovensko družbo nesprejemljiv.

Zakon je poleg tega usmerjen zoper samo eno versko skupino in skupnost, ki po mojem ne predstavlja nobene nevarnosti za to družbo. V Sloveniji se za muslimane deklarira zgolj okoli 3% prebivalstva, burko ali nikab pa po moji oceni nosi samo nekaj žensk. Najbrž bi jih težko prešteli na prste obeh rok.

Sam ne nasprotujem možnosti nekaterih omejitev za nošenje obleke, ki pokriva ves obraz ali zgolj oči, a ne iz varnostnih razlogov. Razumem, da je v nekaterih primerih  za potrebe identifikacije potrebno razkriti obraz. In da mora pri opravljanju javnih poklicev posameznik spoštovati ustavno določeno ločitev cerkve in države. Vendar to niso v celoti materije zakona, ki varuje javni red in mir.

Najbolj tragikomično od vsega pa se mi zdi, da je Janez Janša boj zoper komunizem zamenjal za boj zoper islam.